miercuri, 8 aprilie 2009

Atac la limba romana

"Limba noastra-i o comoara/In adancuri infundata", zicea poetul si mare dreptate avea. Ba chiar a naibii de infundata, as zice eu, de nu mai suntem in stare sa scriem 5 fraze corecte in limba romana. Si ce daca ne exprimam cu greu in romana, si ce daca nu suntem capabili sa folosim sinonime ca sa nu ne repetam, si ce daca nu stim sa facem un acord? Noi suntem vorbitori perfecti de limba tabloidelor. La naiba cu limba romana. S-o vorbeasca altii corect.
In articolul de fata, autorul nu scrie mai mult de 700 - 800 de semne (adica sa tot fie vreo 7 fraze). Restul e preluat de pe blogul lui Cabral. Sa incercam sa identificam tampeniile de limba:
1. "Cabral scrie pe site-ul sau despre noile fixatii ale femeilor, aceea pentru cumparaturi". Neconcordanta gramaticala este mai mult decat evidenta: e clar ca e vorba de o singura fixatie, si nu de mai multe, aceea a cumparaturilor. De ce trebuia folosit pluralul in prima parte a frazei ("noile fixatii"), cand se referea de fapt la o singura fixatie?.......
"Cabral scrie pe site-ul său despre noile fixaţii ale femeilor, aceea pentru cumpărături."
2. Repetitia e a naibii de suparatoare si denota grave carente la nivel de lexic. Cat de greu poate fi sa spui "in special" sau "indeosebi" in loc de "mai ales" sau "prezentatorul"/"moderatorul" in loc de "vedeta"? Cat de sarac poate fi vocabularul tau, sa spui "De la aceste postari au pornit o serie de discutii interesante, cei interesati sa afle si sa comenteze..."? De ce nu: "cei dornici sa afle"? Ok, nu iti vin in minte sinonime? Ai varianta reformularii: "cei care doresc/vor sa afle si sa comenteze".
3. Virgula intre subiect si predicat. Problema pare a fi faptul ca, daca subiectul are mai mult de un cuvant, deja ne-am pierdut. "... cei interesati sa afle si sa comenteze si ei in vreun fel aceste mesaje lasate lui Cabral, pot intra pe www.cabral.ro". Pai ce sa caute virgula inainte de "pot"?!? Subiectul lui "pot" este ala lung de tot, alea multe cuvinte formeaza de fapt o subiectiva. Toata subiectiva aia se poate inlocui cu un singur cuvant, oricare ar fi el: "Doritorii/curiosii pot intra pe www.cabral.ro".
4. Plus ca din ultima fraza care e mult prea lunga, ar fi iesit lejer o propozitie si o fraza: o propozitie - "De la aceste postari au pornit o serie de discutii interesante"; o fraza - "Cei interesati sa afle si sa comenteze si ei in vreun fel aceste mesaje lasate lui Cabral pot intra pe www.cabral.ro". In cel mai rau caz, pt fluenta, am fi folosit gerunziul, care insa nu e prea indicat in scrierile jurnalistice: "De la aceste postari au pornit o serie de discutii interesante, cei interesati sa afle si sa comenteze si ei in vreun fel aceste mesaje lasate lui Cabral putand intra pe www.cabral.ro".
Astea ar fi observatiile pe care le-am avut noi de facut cu privire la exprimarea dlui jurnalist. L-am putea trage si pe Cabral de urechi pt faza cu "copyright-eru", dar n-o facem pt ca este vorba de un blog si nu de un ziar, fie el si online. Pt lamurire, precizam insa ca forma corecta a cuvantului este "copywriter", iar daca adaugam articolul hotarat, cuvantul va arata in felul urmator - "copywriterul", nu "copywriter-ul" si in niciun caz "copyright-erul", si asta pt ca articolul hotarat este "ul", si nu "erul".

2 comentarii: